HUZUR İSLAMDA
islamdiyari foruma hoşgeldiniz..üye olarak arama bölümünden her konuda aradığınızı bulabilirsiniz
www.islamdiyari.forumm.biz
huzurun tek adresi

SİTE ADMİNİ VEYSİ AKSOY
HUZUR İSLAMDA
islamdiyari foruma hoşgeldiniz..üye olarak arama bölümünden her konuda aradığınızı bulabilirsiniz
www.islamdiyari.forumm.biz
huzurun tek adresi

SİTE ADMİNİ VEYSİ AKSOY
HUZUR İSLAMDA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HUZUR İSLAMDA


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Giriş yap  Kayıt OlKayıt Ol  
Similar topics
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En iyi yollayıcılar
veysi (360)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
aksy (266)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
sertan_47 (262)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
berat4747 (28)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
abdullah (24)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
yusuf (13)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
HALOZDUZEN (13)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
mehmet (10)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
ezelinur (10)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
remzi (5)
YUNUS EMRE Vote_lcapYUNUS EMRE Voting_barYUNUS EMRE Vote_rcap 
En son konular
» LJLJKL
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ağus. 13, 2016 4:42 pm tarafından veysi

» lig tv nasıl kırılır çözümü burda
YUNUS EMRE EmptyÇarş. Mart 04, 2015 3:09 pm tarafından veysi

» lig tv nasıl kırılır çözümü burda
YUNUS EMRE EmptyÇarş. Mart 04, 2015 3:09 pm tarafından veysi

» HZ. ALİ R.A.
YUNUS EMRE EmptySalı Mart 19, 2013 6:45 am tarafından veysi

» Camiye Gelmeyecektin
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ocak 12, 2013 11:06 am tarafından veysi

» Alın Teri
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ocak 12, 2013 11:05 am tarafından veysi

» Allah'ın Beratı
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ocak 12, 2013 11:05 am tarafından veysi

» Allah’tan Utanmaya Senden Daha Layığım
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ocak 12, 2013 11:04 am tarafından veysi

» Akşama Kadar Yaşamak
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ocak 12, 2013 11:03 am tarafından veysi

» HADİSİ ŞERİF
YUNUS EMRE EmptyC.tesi Ocak 12, 2013 10:59 am tarafından veysi

Istatistikler
Toplam 57 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: ADEM44

Kullanıcılarımız toplam 976 mesaj attılar bunda 909 konu
Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 71 kişi Salı Ağus. 01, 2017 1:38 pm tarihinde online oldu.
En aktif konular
KARANİ KARDEŞ
MİSAFİRLER BURDA KONU YAZABİLİR VE CEVAPLAYABİLİR
IQ testi-------
Cumanız mübarek olsun dualarınız kabul olsun gününüz hayırlı eviniz bereketli olsun aileniz mutlu olsun hayırlı cumalar
Risale-i Nur’da Tasavvufun Tarifi
--->: karışık çiçek resimleri...(
Dünyanın en zor sorusu BENCE KİMSE BİEMİYECEK
HZ. ALİ R.A.
Mardin Şehri
klavyede ne kadar hizlisiniz buyrun

 

 YUNUS EMRE

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aksy
yönetici
yönetici



Erkek Mesaj Sayısı : 266
Yaş : 35
tecrube puanın : 797
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 28/10/10

YUNUS EMRE Empty
MesajKonu: YUNUS EMRE   YUNUS EMRE EmptySalı Kas. 09, 2010 9:01 am

Hayatı [değiştir]
Hayatı ve şahsiyeti hakkında pek az şey bilinen Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde küçük-büyük Türk Beylikleri'nin kurulmaya başladığı 13. yüzyıl ortalarından Osmanlı Beyliği'nin kurulmaya başladığı 14. yüzyılın ilk çeyreğinde Orta Anadolu havzasında (bir rivayete göre Emre, Kula'da) doğup yaşamış bir şair ve erendir. Yunus Emre, uzun bir süre Hacı Bektaş-ı Veli Dergahında çile doldurmuş ve dergaha hizmet etmiştir.

Yunus'un yaşadığı yıllar, Anadolu Türklüğünün Moğol akın ve yağmalarıyla, iç kavga ve çekişmelerle, siyasî otorite zayıflığıyla, dahası kıtlık ve kuraklıklarla perişan olduğu yıllardır.13. yy'ın ikinci yarısı, sadece siyasî çekişmelerin değil, çeşitli mezhep ve inançların, batınî ve mutezilî görüşlerin de yoğun bir şekilde yayılmaya başladığı bir zamandır. İşte böyle bir ortamda, Mevlânâ Celaleddin-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Velî, Ahî Evrân-ı Velî, gibi ilim ve irfan kutuplarıyla birlikte Yûnus Emre, Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlakla ilgili düşüncelerini, her türlü batıl inanca karşı, gerçek İslam tasavvufunu işleyerek Türk-İslam birliğinin oluşmasında önemli vazifeler yapmıştır. Yûnus Emre, "Risalet-ün Nushiyye" adlı mesnevîsinin sonunda verdiği;

Söze târîh yedi yüz yediydi

Yûnus cânı bu yolda fidîyidi
beytinden anlaşıldığı kadarıyla H. 707 (M. 1307-Cool tarihlerinde hayattadır. Yine, Adnan Erzi tarafından Bayezıd Devlet Kütüphanesi'nde bulunan 7912 numaralı yazmada şu ifadelere rastlanmaktadır:

Vefât-ı Yûnus Emre
Müddet-i 'Ömr 82
Sene 720


Bu belgeden anlaşılacağı üzere, Yûnus Emre, H. 648 (M. 1240-1) yılında doğmuş, 81 yıllık bir dünya hayatından sonra H. 720 (M. 1320-1) yılında ölmüştür.

Doğduğu yer konusundaki tartışmalar Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy ile Karaman üzerinde yoğunlaşmaktadır. Menakıpnâmelerle şiirlerinden çıkarılan bilgilere göre Babalılardan Taptuk Emre'nin dervişidir. Hacı Bektaş-ı Veli ile ilgisi Vilayetname'den kaynaklanmaktadır. Yine şiirlerinden tasavvuf yolunu seçtiği, iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır. Anadolu kentlerini dolaştığı, Azerbaycan ve Şam'a gittiği, Mevlana'yla görüştüğü de bu bilgiler arasındadır.

Okur yazarlığı yoktur net bir bilgi olmamakla beraber.

Yunus Emre, işlediği konularla Anadolu'da gelişen Türk edebiyatının en büyük adlarından sayılan Yûnus Emre, yalnız halk ve tekke şiirini değil, divan şiirini de etkiledi, yaşarlığını çağlar boyu sürdürdü. Hece ve aruzla yazdığı şiirlerinde sevgiyi temel aldı. Tasavvufla, İslam düşüncesiyle beslenen dizelerinde insanın kendisiyle, nesnelerle, Allah'la ilişkilerini işledi, ölüm, doğum, yaşama bağlılık, İlahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele aldı. Çağına hâkim olan düşünüş biçimini ve kültürü konuşulan dille, yalın akıcı bir söyleyişle dile getirdi; kendinden önce yetişmiş İran ozanlarının, çağdaşlarının yapıtlarında geçen kavramlara yeni bir öz, yeni bir deyiş kattı. Bu yanıyla tasavvuf düşüncesini, Alevi-Bektaşi inançlarını zenginleştirdi, kendi adına bağlanan tekke şiirinin Anadolu'daki ilk temsilcilerindendir.


Fikrî ve Edebî Şahsiyeti(Edebi Kişiliği)

Yunus Emre, halk diliyle tasavvuf edebiyatının en büyük şairidir. Daha Orta Asya asırlarında Ahmed Yesevi ile başlayan halk tasavvuf şiiri; Türkistan, horasan ve Anadolu'da yüz yılı aşan bir işleniş çağından sonra, en üstün seviyesine Yunus Emre'de varmıştır. Yunus'un duygu ve düşünce alemini hazırlayan kültürün kaynağında İslam İmanı vardır. Bu iman, dünyanın üç kıtasında tecrübe görmüş ve her yeni nesle zeka ve irfan mirasları bırakmış bir milletin bağrında, kendi öz çevresini bulmuştur. Yunus'un bilgi ve düşünce aleminde, önce bu uzun, sabırlı ve sayısız hayat tecrübelerinden doğan irfan ışıldar. Onun yaradılış, varlık, yokluk, aşk ve Allah hakkında duygulu ve hummalı zihin yoruşları vardır ki aynı irfan kaynağından beslenir.

Yunus, insan olan herkese karşı; fakir, zengin, Hıristiyan ve Müslüman ayrımı yapmayan, engin sevgiyle bağlıdır. Onda ki insan sevgisi, insan'da Allah'tan bir parça, ondan gelip bedenlenmiş bir cevher bulunduğunu bilmesindendir. Yunus, işte bu parçanın bütününe yani Allah'a aşıktır. O'nu gönlünde bilmenin heyecanıyla vurgundur. Bu heyecanı, Musa Peygamber'in konuştuğu çoban kadar saf bir gönülle duyar; aynı saflıkla söyler. Yeryüzünde bir ömür boyu vatanından uzak kalmış bir insan hüznüyle Yunus'un Allah diyarına karşı sonsuz hasret duyması da bundandır. Yunus, ömrü boyunca böyle bir nostaljinin hummalarıyla yanmış, şiirlerine bu hummanın hareketini vermiştir.

Nihayet, bütün bu iç ve kafa hareketleriyle olgunlaşıp derinleşen, bazen coşkun, bazen rind ve her haliyle cana yakın bir derviş... Yunus Emre'nin şiirlerinden ve halk içine yayılan menkıbelerinden yükselerek yedi asır ötede canlanan simasını belli başlı çizgileri bunlardır. Yunus; duymuş, düşünmüş, inanmış ve bütün bu duyuş, düşünüş ve inanışlarını büyük bir sadelik ve kolaylıkla şiirleştirmeye muvaffak olmuştur. İslami taassubun, üzerinde durmaktan çekindiği birçok iman meseleleri ile cennet, cehennem, sırat ve benzeri gibi kavramlar, onun en zeki ve en hür düşüncelerine mevzu olmuştur. Şiirleri, eskilerin, sehl-i mümteni dedikleri, her dilin söyleyemeyeceği bir açıklık ve kolaylıkla terennüm edilmiştir.

Türbesi [değiştir]

200 TL banknotu üzerinde Yunus Emre portresiYunus Emre'nin mezarı olduğu iddia edilen pek çok mezar ve türbe vardır. Bunlar; Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy; Karaman'da Yunus Emre Camii avlusu; Bursa; Aksaray ili Ortaköy ilçesi'nde; Ünye; Kula'da Emre köyü; Erzurum, Tuzcu(Dutçu) köyü; Isparta'nın Gönen ilçesi; Afyon'un Sandıklı ilçesi; Sivas yakınında bir yol üstü. Ayrıca Tokat'ın Niksar ilçesinde de bulunmaktadır.

Ayrıca, mutasavvıf Niyazi Mısri de Yunus Emre'nin mezarının (veya makamının) Limni Adası'nda bulunduğunu ifade etmiştir. Bunlar arasında bilim adamlarınca tartışma, Karaman ve Eskişehir'deki türbeler üzerine yoğunlaşmışsa da, Hacı Bektaş-ı Veli ile ilgili menkıbe düşünüldüğünde Eskişehir Sarıköydeki türbenin asıl Yunus Emre türbesi olduğu düşünülebilir...

Eserleri [değiştir]
Divanı [değiştir]
Yunus Emre'nin şiirleri bu Divanda toplanmıştır. Şiirler aruz ölçüsüyle ve hece ölçüsüyle yazılmıştır.Ayrıca fatih nüsnası,nuruosmaniye nüsnası yahya efendi nüsnası,kahraman nüsnası,balıkesir nüsnası,niyazi mısri nüsnası,bursa nüsnası diye 7 ye ayrılır. 1.Divan:

Bu eserinde şiirleri toplanmıştır. Şiirlerinin kimileri hece, kimiler ise aruz ölçüsüyle yazılmıştır.Bu şiirlerde derin bir Allah, peygamber ve insan sevgisi vardır. Hatta “Yaratılanı severiz yaratandan ötürü” dizesinden de anlaşılacağı üzere Yunus bütün varlık alemine sevgiyle yaklaşmıştır. Yunus’un bu sevgi ve hoşgörü iklimi sadece Anadolu’da etkili olmamıştır. Günümüzde Yunus Emre sevgi ve hoşgörüsüyle dünyaca tanınan bir şahsiyet olmuştur.







Risaletü'n - Nushiyye [değiştir]
1307'de yazıldığı sanılmaktadır. Eser, mesnevi tarzında yazılmıştır ve 573 beyitten oluşmaktadır. Eser; dinî, tasavvufî, ahlakî bir kitaptır. "Öğütler kitabı" anlamına gelmektedir.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
YUNUS EMRE
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» HZ. YUNUS

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HUZUR İSLAMDA :: EDEBİYAT KÖŞESİ :: ŞAİRLERİMİZİN HAYATI-
Buraya geçin: